300 yıllık bir tarihi kucaklayan göbektaşı!
Onsekizinci yüzyılın başında yaptırılmış ve dünyanın en iyi hamamı seçilmiş olan Cağaloğlu Hamamı, İstanbul'u ziyaret eden kralları dahi ağırlamış. Yerli ve yabancı basında, The Wall Street Journal, Weekend, Travel ve The New York Times gazeteleri gibi dünyanın önde gelen gazetesinde ve dergisinde boy gösteren hamam, ülkemize gelen ünlülerin, turistlerin en sevdiği mekanlar arasında yerini almış. Dünyanın bu en ünlü ve görkemli hamamına hala gitmediniz mi?
Cağaloğlu Hakkında
Uzun bir aradan sonra 1741'de yapılan Cağaloğlu Hamamı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan Türk hamamlarının sonuncusu olmuştur.
Cağaloğlu Hamamı, Sultan 1. Mahmut'un Ayasofya Camii içindeki kütüphanesine gelir getirmesi için, 1741 senesinde, İstanbul Eminönü, Alemdar'da Hilal - i Ahmer Caddesi'nde yaptırttığı çift halk hamamıdır.
Yapıldığı tarihlerdeki baş mimarlara bakarak yapının Süleyman Ağa zamanında başlanıp, Abdullah Ağa zamanında bitirildiği söylenebilir. İstanbul'da türünün inşa edilen son örneğidir. Günümüze kadar gelmiş, başarı ile işletilen bir hamamdır.
Kadınlar kısmının kapısı yandan Hamam Sokağı'na, erkekler kısmının klasik mukarnas başlıklı iki mermer kolon arasındaki kapısı ise ana caddeye açılır. Zamanla cadde kotu yükseltildiği için erkekler kısmına 10 basamak merdivenle inilir. Kapı mimarisi eklektik Türk mimarisine aykırı formdadır. Üzerindeki 7 sıra 28 mısradan oluşan kitabe'nin üstünde; "Ya miftah'ül - ebu ab / lifeth - i linab hayr'ül - bab" yazılıdır. Yazının 1154 (1741) tarihinde yazıldığı düşünülmektedir.
Geniş yüksek camegahta büyük kubbeye dilimli köşe trompları ile geçilmiştir. Ortada sanat değeri yüksek, fıskiyeli havuz vardır. Pencereler tromplar arasında üçer üçer yer alır. Kubbe merkezinde bir aydınlatma feneri bulunur. Camegahta şirvan ve şirvanda soyunma odaları vardır. Camegahtan çift kapı ile girilen soğukluk yarım küre küçük bir kubbe ve 7 adet beşik tonozla örtülüdür. Kubbeler kemerler ve kolonlar ile taşınmaktadır. Günümüzde buraya modern duşlar yapılmıştır.
Sıcaklıkta sekiz mermer sütun üzerine, sekiz kemer oturur ve kubbe bu kemerlerle taşınır. Ortada mermer göbek taşı, dört adet köşe halveti ile aralarında üç tane sofa ile sarılıdır. Sofaların üstü yarım kubbelerle örtülüdür. Kadınlar kısmının soyunma bölümü ile erkekler kısmı camegahı arasında kare formunda bir bahçe vardır.
Camegah ile soğukluğun bağlanışı klasik planlardan farklıdır. Soğukluk da iki kolonla üç bölmeye ayrılmıştır. Ortada kubbesi vardır. Sıcaklık erkekler hamamı gibidir. Külhan her iki sıcaklığın da arka duvarları boyunca devam eder.
Bu yapı Barok tarzındadır ve Türk hamamı olmasına rağmen Batı sanatı etkisindedir. Şirket kuruluş tarihlerine göre yapılan bir sıralamada 1741 tarihli Cağaloğlu Hamamı en eski Türk firması olarak gösterilmiştir.
Etiketler
Henüz bu firma için bir yorum yazılmamış.