TÜRKİYE'DEKİ HAVALİMANLARI / İZMİR'DEKİ HAVAALANLARI
İZMİR ADNAN MENDERES AIRPORT / İZMİR ADNAN MENDERES HAVAALANI
DHMİ İzmir Adnan Menderes Havalimanı Başmüdürlüğü
- Havalimanı Tarihçesi
Havalimanımız açılmadan önce bölgemizde gerek sivil ve gerekse askeri uçaklar için Çiğli Askeri Havaalanı hizmet vermekteydi.
80 ` li yıllarda ülke turizmine paralel olarak havacılık sektörünün süratle gelişmesi nedeniyle bölgemizde yeni bir sivil havalimanı inşa edilmesi ihtiyacı doğdu. Bu doğrultuda 17 Kasım 1987 tarihinde DHMİ Adnan Menderes Hava Limanı hizmete açıldı. Dönemin şartlarına uygun olarak inşa edilen havalimanımızda ilerleyen yıllarda özel havayolu şirketlerinin kurulması ve uçuşlarına başlaması nedeniyle terminal ve apron kapasite yetersizliği kendini göstermeye başladı. Bu bağlamda yeni bir dış hatlar terminali ve ilave apron yapımıyla söz konusu sıkıntılar aşılmış oldu. Web sayfamız istatistikler bölümündende anlaşılacağı üzere her geçen yıl artış gösteren uçak ve yolcu trafiğine paralel olarak ortaya çıkan ve çıkabilecek sıkıntıları giderebilmek amacıyla çalışmalar halen devam etmektedir.
- Genel Bilgiler
Bulunduğu Şehir İzmir
Hizmete Giriş Yılı 1987
Havaalanı Statüsü Sivil
ICAO Kodu LTBJ
IATA ADB
Trafik Tipi İç / Dış Hat
Terminal Binası Toplam Büyüklüğü 136. 199m2
Coğrafi Koordinatları 38°17`21"N, 27°09`18"E
- Teknik Bilgiler ve Kolaylıklar
İntifa DHMİ
Terminal İşletmecisi TAV
Şehre Uzaklık 18 kilometre
Ulaşım Otobüs, Servis, Taksi
Yükseklik ( AMSL ) 412 FT (125. 5M)
Aydınlatma Kategorisi CAT II
İtfaiye Kategorisi CAT IX
VİP VAR
CİP VAR
Kargo Terminali VAR
Cafe Restaurant VAR
Banka Hizmetleri VAR
Sağlık Hizmetleri VAR
PTT VAR
Otopark 3426 Araç
- İç Hatlar Terminali
17 Kasım 2011 tarihinde yapılan ihale sonucunda Kuruluşumuz ile TAV Ege Terminal Yatırım Yapım ve İşletme A. Ş. arasında imzalanan İzmir Adnan Menderes Havalimanı Mevcut Dış Hatlar Terminali, CIP, İç Hatlar Terminali ile Mütemmimlerinin Kiralanmak Suretiyle Verilmesine İlişkin Kira Sözleşmesi hükümleri uyarınca; İç Hat Uçuşları 02. 01. 2012 tarihinden itibaren Dış Hatlar Terminalinden Yapılacaktır. Mevcut İç Hatlar Terminalinin yıkılarak yerine yeni bir İç Hatlar Terminali inşaa edilmesi ve 2014 yılı içerisinde hizmete açılması planlanmıştır. Kamuoyuna duyurulur.
- Dış Hatlar Terminali
Genel Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen ihale neticesinde Yap - İşlet - Devret modeli ile TAV Konsorsiyumu tarafından inşa edilen Dış Hatlar Terminali 09. 09. 2006 tarihinde hizmete açılmıştır.
Dış Hatlar Terminali binası oturma alanı 31. 869 m², terminal binası toplam alanı 107. 699 m² olup 5 milyon yolcu/yıl kapasitelidir. Terminal binası 25 adet yürüyen merdivenle techiz edilmiş olup, 8 adet yürüyen yol(bant) ile Tren İstasyonu ve İçhatlar Terminaline bağlıdır. Terminal binasına ait otopark 69. 168 m² olup 2237 araç kapasitelidir.
Terminal binası; 66 adet check - in kontuarı, 34 adet pasaport kontrol kabini, 4 adet gümrük muayene bankosu, 9 adet yolcu köprüsü, 55 adet otomatik kapı, 8 adet hizmet, 1 adet sedye, 3 adet bagaj ve 26 adet yolcu asansörü, 36 adet özürlü tuvaleti, 16 adet çocuk bakım odası ve 2 adet giden, 8 adet gelen olmak üzere toplam 10 adet bagaj konveyörü ile techiz edilmiştir.
Dış hatlar terminal binasında; Dış hat geliş - gidiş salonları ile vipsalonu, cip salonu, kafetaryalar, restaurantlar, gümrüksüz satış mağazaları, hediyelik eşya satış yerleri, PTT, banka, turizm danışma, rent a car ofisleri ve havayolu şirketlerine ait bürolar bulunmaktadır.
- Ulaşım Hizmetleri
Havalimanımızdan Hızlı Tren ile Alsancak - Karşıyaka - Çiğli - Aliağa istikametlerine ulaşmak mümkündür. Halkapınar istasyonundan Bornova istikametine metro ile aktarma yapılabilmektedir. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi otobüsleri ile Mavişehir (Hat no - 200), Cumhuriyet Meydanı (Hat no - 202) ve Otogar - Bornova (Hat no - 204) istikametlerine ulaşım imkanı vardır. Buna ilaveten Havaş yolcu servisleri ve taksi işletmesi alternatifler arasında bulunmaktadır.
Etiketler
Henüz bu firma için bir yorum yazılmamış.