Marka, bir teşebbüsün mal veya hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla; kişi adları dahil, sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi ve ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltıla bilen her türlü işarettir.
Marka hakkı sahibine sağlanan marka koruması, tescil yolu ile elde edilir. Türkiye'de markalar 556 sayılı Markaları Korunması Hakkında KHK hükümlerine göre korunmaktadır. Markaların 556 Sayılı KHK' nin etkili korumasından yararlanabilmesi için TESCİLLİ OLMASI ZORUNLUDUR.
Marka tescili için yetkili merci Türk Patent Enstitüsü'dür. Marka sicile kaydedildiğinde, diğer bir deyişle, tescil edildiğinde yasallaşır ve yasal koruma sağlar.
Patent, teknik bir alanda, tekniğin bilinen durumunu aşan, daha önce benzer alanlarda yapılmış icatlardan farklı, ve sanayide seri üretime uygun olan buluşlar için verilmektedir. Eğer buluşunuzun bu kriterlere uygun olduğunu düşünüyorsanız, buluşunuzun başkaları tarafından kullanılmaması, taklit edilmemesi için Türk Patent Enstitüsü’ne müracaat edilerek tescil edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde:
Rakip firmalar ürününüzü taklit yoluna gidebilir belki de daha düşük fiyatlarla ürününüzü piyasaya sunarak pazar payınızı düşürür,
Diğer şahısların sizin buluşunuzu yaparak sizin üstünüzde yaptırım uygulamaya çalışması mümkündür. Bunun aksini ispatlamanız da ortada bir başvuru olmadığından mümkün olmayacaktır.
Faydalı model, piyasadaki ürünlerden farklılık (yenilik kriteri), sanayiye uygulanabilirlik kriterleriyle patent ile aynı özellikleri taşısa da teniğin bilinen durumunu aşması gerekli değildir. Yani daha önce tescil edilmiş bir buluşun üzerinde yenilik ve sanayiye uygulanabilirlik kriterleri sağlanarak yapılacak değişiklikler ile faydalı model koruması sağlanabilir.
Patent korumasından farklı olarak 20 yıl yerine 10 yıl boyunca koruma sağlanabilmektedir. Patent başvuruları faydalı modele faydalı model de patent başvurusuna çevrilebilir.
Patent ve faydalı model başvurularınızın yapılabilmesi için
- Buluşun teknik çizimleri
- Firma bilgileri
- Buluş sahibinin bilgileri
- Tarifname gerekmektedir.
Doruk Patet buluşunuzla ilgili olarak patent/faydalı model dosyalarınızın oluşturulması başvuru işlemleri, başvuru öncesinde ulusal ve uluslar arası araştırma işlemleri, patent/faydalı model takip işlemlerini ( belge öncesi ve geldikten sonra), ve bunlarla ilgili hukuki yardımları sizin için gerçekleştirecektir.
Tasarım, bir ürünün tümü veya bir parçası veya üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu bütünü ifade eder.
Endüstriyel tasarım bir ürün üzerindeki tüm görselleri ifade eder. Piyasadaki benzer ürünlerden ayırt edilebilecek nitelikteki farklılıklar endüstriyel tasarım tescili kapsamında korunabilir. Endüstriyel tasarım konusunun son kullanıcılar tarafından, diğer ürünlerle karıştırılmayacak kadar farklı olması gerekmektedir, bu ürünün ayırt edici niteliğidir.
Endüstriyel tasarımlar 5’er yıl süre ile 25 yıl korunmaktadır. Bu süre içerisinde tescilli ürününüzün tüm imalat ve satış işlemleri sizin izniniz haricinde gerçekleştirilemez. Türk Patent Enstitüsü’nün tasarım sahibine sağlamış olduğu bu tekel işlevi sayesinde yeni fikirleriniz ve buluşlarınızı güven içerisinde kullanabilirsiniz. Tescilli olmayan tasarımlar üzerinde ise herhangi bir hak iddia etmek gibi bir şansınız yoktur, sizin tasarladığınız ürünleri endüstriyel tasarım tescil başvurusu olmadığı takdirde herkes kullanabilir. Doruk Patent endüstriyel tasarımlarınızla ilgili dosya oluşturulması, başvuru işlemleri, itiraz işlemleri, başvuru öncesi ve sonrasında takip işlemleri ve hukuki işlemler ile ilgili hizmet vermektedir.
Markanız, patent/faydalı model veya endüstriyel tasarım tescil başvurusu yaptığınız tüm buluşlarınız sadece başvuru yapılan ülkeyi kapsar. Diğer ülkelerde de bir koruma sağlamak istiyorsanız, marka, patent/faydalı model ve endüstriyel tasarımlarınızın uluslar arası başvurularını da yapmanız gerekmektedir.
Yurtdışında faaliyetiniz varsa veya olacaksa, ithalat ihracat yapıyorsanız, distribütör firmaysanız, yurtdışına açılmak istiyorsanız, kısacası uluslar arası bir vizyona sahipseniz, yurtdışı başvurularını da gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Size sağlanmış olan bu hakları kullanmak firmanızın geleceği için büyük fırsatlar yaratmaktadır, ve tescilli olmayan marka veya ürünler beraberine büyük riskler de taşımaktadır. Tescilli olmayan marka, patent/faydalı model veya tasarımlarınızla ilgili gümrüklerde problem yaşayabilirsiniz, diğer ülkelerde mallarınızın satışı konusunda sorunlar yaşayabilir hatta mallarınıza el konabilir. Tüm bu sıkıntıların size getireceği maliyetler de, başvuru maliyetlerinin kat kat üzerinde olacaktır.
Doruk Patent tüm uluslar arası başvurularınızla ilgili olarak başvuru, takip ve hukuki işlemler ile ilgili size yardımcı olacaktır.
Müzik, sinema, edebiyat alanındaki eserler, bilgisayar programları ve yazılımlar ile ilgili konular telif haklarının konularını oluşturur. Bu alanlarda geliştirmiş olduğunuz fikirler, meydana getirdiğiniz eserler telif hakları kapsamında size koruma sağlar. Bunların dışında ortaya çıkmış olan bir eser yoksa, düşünceleriniz sadece bir fikir ya da proje halindeyse isteğe bağlı olarak telif hakları korumasından faydalanabilirsiniz.
Telif hakları Kültür Bakanlığı tarafından verilen koruma ile güvence altına alınmıştır. Eğer hiç kimsenin aklına gelmeyeni düşünüşseniz, piyasadakilerden farklı işler yapıyorsanız, fikirleriniz düşünceleriniz eserleriniz başkaları tarafından taklit edilsin istemiyorsanız bunları koruma altına almalısınız.
Doruk Patent telif hakları konusunda, konusunda uzman olan avukatları ile telif hakları konularında tüm işlemlerinizi gerçekleştirecektir.
Fikirleriniz bizim için değerlidir!
Günümüz ticaret hayatında, gerek kamu sektörü gerek özel sektörde, üretmiş olduğunuz malların, ve/veya firmanızın belirli standartta olması gerekmektedir. Sayıları binlerle ifade edilen firmalara her gün yenileri eklenmekte ve sizin firmanızın bunların arasından fark edilmesi, işlerinizi belirli bir kalitede yaptığınızın bilinmesi açısından çeşitli belgelerin alınması gerekmektedir.
Kalite belgeleri ürünlerinizin standardını saptaması, işlerinizin düzgün düzenli yapıldığını göstermesi açısından önemlidir. İSO, TSE, CE gibi ulusal ve uluslarası geçerliliği olan belgeler ile firmanızı bir çıta daha yukarı taşıyabilirsiniz. Tüm sektörler için alınması artık neredeyse zorunlu hale gelen ISO 9001 belgesi, gıda imalatçıları ve restoranlar için gerekli olan İSO 22000 ve HACCP, tıbbi cihazlar için İSO 13485, çevre duyarlılığı için düzenleniş İSO 14000, otomotiv ve makine üreticileri için 16949, iş ve işçi güvenliği için OHSAS 18000 gibi ISO kalite belgeleri, gıda, güvenlik, sağlık gibi bazı sektörler için TSE belgesi, hizmet yeri yeterlilik belgesi ve uluslar arası standardizasyon sağlayan CE belgesinin alınması firmanızın geleceği açısından önem teşkil etmektedir.
Doruk Patent tüm bu kalite belgelerinin alınması için gerekli evrakların oluşturulmasını ve denetim öncesi ve sonrasındaki danışmanlık hizmetlerini sizin için sağlamaktadır.
KOSGEB, ülke ekonomisinde çok önemli bir yeri olan KOBİ’lerin sanayi alanındaki faaliyetlerini geliştirmeyi, ülke ekonomisinin en büyük problemlerinden biri olan istihdam açığını kapatmayı, KOBİ’lerin yaptığı buluşlar, iş geliştirme ve AR - GE çalışmalarında onları desteklemeyi amaç edinmiş bir kamu kuruluşudur. Kurulduğu günden bu yana bir çok firmanın gelişiminde hibe ve destekleri ile katkıda bulunmuştur.
KOSGEB’e üye olan firmalara sınai haklar konusundaki belgeler, AR - GE çalışmaları, fuar katılımları gibi konularda, ülke ekonomisine de katkıda bulunacak alanlarda destekler sağlanmaktadır. Doruk Patent firmanızın KOSGEB’e üye olabilmesi, KOSGEB desteklerini alabilmesi için danışmanlık hizmeti vermektedir.
Etiketler
Henüz bu firma için bir yorum yazılmamış.